Între Eva și Isus Hristos – de David Gabriel

1 Ioan 2:16 ,,pofta firii pămînteşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii

Tot ce este rău și păcătos în viață pornește de la aceste trei domenii: pofta trupului, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii. În aceste trei domenii a lovit-o Ispititorul pe Eva în Eden de a căzut. Tot acestea trei le-a atacat și la Isus Hristos, în Pustia Carantaniei. De la Eva la Hristos sunt aprox. 4000 de ani, iar Diavolul nu și-a schimbat tactica câtuși de puțin. Aceasta îmi spune că umblă tot pe vechile cărări.

Pofta trupului are de-a face cu apetiturile trupești izvorâte din firea păcătoasă și care sunt împotriva lui Dumnezeu. Aici pot fi incluse bețiile, drogurile, îmbuibarea, crima, tutunul, curvia, adulterul, LGBTQ cu derivațiile aferente, orice contact sexual înafara căsătoriei, etc. O astfel de trăire instinctuală este o caracteristică animală, pe noi, oamenii, Dumnezeu ne-a înzestrat cu rațiune, conștiință și voință. Rațiunea activează voința, iar conștiința dă verdictul.

Eva a văzut că pomul era bun de mâncat. Astfel, pentru orice flămând sau pofticios, acesta părea un pom cu roade numai bune de mâncat. Dar doar părea, pentru că în realitate avea gust de izgonire din serai.

Isus Hristos după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; la urmă a flămânzit. Ispititorul s-a apropiat de El, şi i-a zis: ,,Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâini.” Era flămând. Pietre erau berechet. Putere avea. Tot ceea ce trebuia să facă era să-și exercite puterea asupra pietrelor.

Pofta ochilor se aplică la privirile păcătoase care provoacă dorințe și sentimente negative. Hristos a zis că ,,ochiul este lumina trupului. Altfel spus, ochii sunt canalul de acces către suflet. Iar aici trebuie să vă fac o avertizare, prieteni. Aveți grijă unde priviți!

Eva a văzut că pomul era plăcut de privit. Dacă tot nu ai voie să mănânci din acest pom, măcar să-l admiri. Iată filozofia Ispititorului. El știe că dacă te uiți puțin mai lung la un lucru interzis e doar o chestiune de timp până o să-ți dorești acel lucru cu o dorință de nestăpânit.

Lui Isus Hristos, Ispititorul I-a arătat toate împărăţiile lumii și strălucirea lor. Dar nu numai că I le-a arătat, I-a promis că-L face stăpân peste ele, în schimbul unui gest mărunt. Nesemnificativ. O plecăciune. Diavolul știe că aproape orice om vrea bogăție fără efort. Și mai știe că trebuie să vezi mai întâi ca să îți dorești ceva.

Lăudăroşia vieţii cuprinde orice acțiune, vorbă sau gând care te face să te simți superior. Oamenii se mândresc cu familiile lor, cu banii câștigați, cu pozițiile sociale, cu puterea deținută, cu realizările lor, cu stilul vestimentar și vă las pe voi să continuați lista. Bineînțeles că nu cred în uniformitate, dar faptul că ai reușit într-un domeniu oarecare nu îți dă dreptul să fii nesimțit. Dacă ai reușit, bravo. Bucură-te de succes. Dar nu-i umili pe cei care n-au reușit. Aaaa, și să nu uităm că unii se pot mândri și cu faptul că sunt modești.

Eva şi-a dat seama că pomul o putea face înţeleaptă. Adică mănânci dintr-un pom și bummm, dintr-o dată îi bagi pe toți în buzunar cu înțelepciunea ta. Și eu am crezut la fel despre Lecitină, în urmă cu vreo 10 ani. Pe urmă concluzia mea a fost că sunt prost de 2 ori. O dată, că așa eram, iar a doua că am crezut că o pastilă o să mă ajute să iau niște examene. Sunt curios ce-o fi gândit Eva despre ea după ce a mâncat din pomul interzis.

Pe Isus Hristos, Satan L-a dus pe marginea acoperişului templului şi I-a spus: aruncă-Te. Mulţi oameni vor vedea cum îngerii te vor prinde şi te vor purta. În felul acesta îți vei demonstra superioritatea în fața acestor muritori de rând. Probabil că acest lucru s-a petrecut în perioada unei sărbători evreiești şi cel mai probabil că ar fi fost văzut de mulţi oameni. Vă dați seama ce dramă? Să fii cineva și ceilalți să nu știe. Să ai ceva și ceilalți să nu vadă. Ar fi păcat.

Aceste trei elemente ale spiritului lumesc, care se regăsesc atât în ispitirea Evei, cât și în ispitirea lui Isus Hristos ne vor ataca pe toți. Fără nici o excepție. Isus s-a împotrivit Ispititorului și a învins ispita. Eva a cochetat cu Ispititorul și a fost înfrântă de ispită. Tu ce vei face?

Să nu uitati că păcat nu este să fii ispitit, păcat este să urmezi ispita.

[yuzo_related]

Lasă un răspuns